Doorlopend krediet

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is handig wanneer u geld achter de hand wilt hebben, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto, boot of caravan. Een doorlopend krediet is tevens bij uitstek geschikt wanneer u op een flexibele manier geld wilt lenen.

Bij een doorlopend krediet wordt in overleg met u een limiet vastgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met het bedrag dat u, mede op basis van wet- en regelgeving, maximaal kunt lenen. Dit bedrag wordt door de bank op basis van uw inkomsten en vaste lasten berekend. Tot het bedrag van het limiet mag u, zonder toestemming vooraf, bedragen opnemen en weer aflossen.

Hierbij spreekt u vooraf met de bank af  welk maandelijks termijnbedrag het beste bij u past. Bij een doorlopend krediet is de rente bij het maandelijkse termijnbedrag inbegrepen. Het termijnbedrag bestaat uit rente en aflossing.

U betaalt uitsluitend rente over het uitstaande saldo. Afgeloste bedragen kunt u in de toekomst weer opnemen. Het is bij een doorlopend krediet te allen tijde mogelijk om, zonder boete, extra af te lossen, bijvoorbeeld wanneer u een financiële meevaller hebt.

U ontvangt van de bank elke maand een overzicht. Hierop staan onder andere het rentepercentage, het limiet, het uitstaande saldo, het maandelijkse termijnbedrag en het bedrag dat u nog kunt opnemen vermeld. Bij een doorlopend krediet wordt het rentepercentage maandelijks vastgesteld.