Spaarhypotheek
Attentie: vanaf 1 januari 2013 bestaat er voor deze hypotheekvorm uitsluitend hypotheekrenteaftrek, wanneer er op 31 december 2012 sprake was van een Spaarhypotheek.
Heeft u een Spaarhypotheek, en gaat u verhuizen? Vraagt u ons dan naar de mogelijkheden om uw lopende Spaarhypotheek, fiscaal vriendelijk, voort te zetten.
De Spaarhypotheek is een hypotheek waarbij de opbouw van het kapitaal, ter aflossing van uw hypotheek, wordt gerealiseerd door middel van een levensverzekering. Deze verzekering keert uit bij in leven zijn op de einddatum van uw hypotheek, of eerder indien u of uw partner voor deze datum zou komen te overlijden. Het kenmerk van de Spaarhypotheek is dat de einduitkering is gegarandeerd. U weet bij het aangaan van de hypotheek exact waar u aan toe bent. De einduitkering staat vooraf vast. Dit maakt de Spaarhypotheek een hypotheekvorm met veel duidelijkheid en zekerheid.
U ontvangt over de ingelegde spaarpremies een gegarandeerd rendement welke gelijk is aan het hypotheekrentepercentage dat u over de lening betaalt. Dit betekent dat een geldverstrekker exact kan uitrekenen hoe hoog uw maandelijkse premie dient te zijn, om naar een bepaald eindkapitaal toe te sparen. Overigens maakt een overlijdensrisicoverzekering meestal deel uit van de Spaarhypotheek. De premie die u hiervoor betaalt is relatief laag ten opzichte van de totale premie. De premie voor deze overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van uw leeftijd en van uw gezondheid op het moment dat u de verzekering afsluit.
Fiscaal regime
Een spaarverzekering, welke gekoppeld is aan de hypotheek, wordt fiscaal in Box 1 geplaatst. Tot 1 januari 2013 was het mogelijk een nieuwe spaarverzekering af te sluiten.
Een Spaarverzekering die gekoppeld is aan uw hypotheek is een “Kapitaalverzekering Eigen Woning” (KEW). Voor een KEW geldt een vrijstelling. Dit houdt in dat u belastingvrij een kapitaal opbouwt wat er voor dient om uw hypotheek (deels) af te lossen. Zolang de uitkering lager is dan het bedrag van de vrijstelling, betaalt u over de uitkering geen belasting. Hierbij is het echter verplicht om met deze uitkering uw hypotheek af te lossen.
Voor 2025 betekent de vrijstelling in Box 1 het volgende:
De uitkering is belastingvrij:
- tot € 204.000,– (cijfers 2025) per belastingplichtige. Voor fiscale partners geldt een dubbele vrijstelling ad. € 408.000,– en;
- de uitkering niet hoger is dan de eigenwoningschuld, en
- de uitkering wordt gebruikt voor de (gedeeltelijke) aflossing van uw eigenwoningschuld.
Hebt u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op.

Voordelen Spaarhypotheek
- Bij een Spaarhypotheek is de einduitkering gegarandeerd;
- U hebt 30 jaar lang optimaal fiscaal voordeel. U mag de te betalen hypotheekrente, voor zover deze voor de inkomstenbelasting in Box 1 valt, 30 jaar fiscaal in mindering op uw inkomen brengen. Let er hierbij wel op of u in het verleden wellicht al hypotheekrente, voor hypotheken die na 1 januari 2001 liepen en/of zijn afgesloten, fiscaal op uw inkomen in mindering heeft gebracht;
- U vormt vermogen om te zijner tijd uw hypotheek af te lossen;
- Indien u aan de voorwaarden voldoet, dan is de einduitkering onbelast;
- U kunt de spaarverzekering meenemen naar een andere koopwoning indien u zou verhuizen;
- Bij een Spaarhypotheek hebt u weinig last van renteschommelingen. De rentevergoeding over uw spaartegoed is gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt.
Nadelen Spaarhypotheek
- Wanneer u na 31 december 2012 een Spaarhypotheek heeft afgesloten, heeft u over dat deel van uw hypotheek geen hypotheekrente-aftrek;
- De maandlasten van een Spaarhypotheek zijn doorgaans hoger dan de lasten van een Aflossingsvrije Hypotheek, een Bankspaarhypotheek, een Beleggingshypotheek met een verzekering en een Beleggingshypotheek met een rekening;
- Wanneer u verhuist, dan is de verzekering te koppelen aan een nieuwe hypotheek. Vaak is dat uitsluitend mogelijk indien de hypotheek bij dezelfde geldverstrekker blijft lopen. Bij deze hypotheekvorm ligt de combinatie hypotheekverstrekker/verzekeraar vast. Indien u de nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker wenst af te sluiten die op dat moment bijvoorbeeld lagere rentetarieven hanteert, dan kan de verzekering in veel gevallen niet worden voortgezet, wat een groot nadeel is. Immers, voor de overlijdensrisicoverzekering bent u een aantal jaren ouder geworden, wat bij een nieuwe verzekering elders veelal een hogere premie betekent.
- De hypotheekrentes zijn al tijden bijzonder laag. Dit maakt een Spaarhypotheek stukken minder interessant, dan wanneer de hypotheekrentes (middel)hoog zijn.